
QUESTION (HD0401): If S is a saturated multiplicative set in a domain R and if a,b are
two nonzero elements of R such that a

b
belongs to RS, must b be in S?

ANSWER: Not necessarily. For any multiplicative set S, saturated or not, in a domain R,
RS  a/b| where a  R and b  S. This is the usual definition. This means that every
element p/q of RS is equivalent to an element of the form a/b (where b  S under the relation
p/q  a/b if and only if pb  aq. So, for p/q to be in RS all it needs is that there is a  R and
b  S such that p/q  a/b. In other words we can have p/q  RS with q  S. Here is an
example: Let R  Z the ring of integers and let S  2n : where n is an integer  0. Clearly
S is saturated. Now 15

12  ZS (because 15
12  5

4  but of course 12  S.

For a detailed treatment of rings of fractions the reader may consult sections 4 and 5 of
Gilmer’s book on Multiplicative ideal theory or any standard book on commutative ring
theory. Note however that most of these books treat the topic for general rings and not just
for integral domains.

NOTE: The reason behind this question is an erroneous statement to the effect that if a
b

belongs to RS and if S is saturated then b  S that appears in lines 1 and 2 at page 235 of
Gilmer’s [Multiplicative Ideal Theory, Dekker 1972] and [Queen’s papers in Pure and
Applied Mathematics, Volume 90(1992)]. These lines are a part of part (2) of the proof of
Theorem 19.11, but as we show below the proof can be completed in a slightly different
fashion.

Starting with the last line on page 234 of Gilmer’s book, the proof of part (2) of Theorem
19.11 can be completed as follows:

Thus if xU is in H then x belongs to D1  DN implies x  a/b where b  N and x1  D1

 DN implies x1  c/d where d  N. This gives a/b  d/c which forces ac  bd. Now since N is
saturated and b,d  N we have a,c  N. Thus xU  aU  bU  cU  dU where aU,bU,cU,dU
are positive elements of H and H is filtered.

(Comment dated: November 8, 2004. This question was asked by Muhammad Sakhdari
of Kashan University (Iran). He asked the question, I gave him the negative answer. He
persisted, I gave him a couple of examples and as an after-thought I asked if he had seen it
somewhere. That is when the young fellow came up with the reference. Professor Gilmer
was surprised that no one previously had pointed this error out to him. The trouble is people
teach on the basis of what they already know and so do not look into the books critically
enough; besides the error is embedded in such a way that it is hard to catch. Muhammad
Zafrullah)


